TARAF DE CALIU U KOMBANK DVORANI

Najslavniji romski orkestar 13. Oktobra u Beogradu

Haidouks su se vratili. Posle više od tri decenije neprekidne turneje po celom svetu, osnivači Taraf de Haidouks su započeli novi projekat: Taraf de Caliu a jedna od stanica na njihovoj turneji biće 13. oktobra i Beograd.

Taraf De Haidouks su najslavniji rumunski romski orkestar svih vremena i jedan od najboljih orkestara ove vrste na svetu. Muzičari iz Kležana su poslednja generacija lautara koji nastavljaju tradiciju ove autentične muzike iz istočne Rumunije, muzike koja ih je učinila jednim od najpoznatijih romskih bendova na svetu. Pod vođstvom Kaliua, legendarnog violiniste tarafa, ponovo osvajaju svet i dolaze u subotu 13. oktobra u beogradsku Kombank dvoranu.

Predstavljeni u jednom britanskom dnevnom listu kao „najbolji romski bend na svetu“, Taraf de Haidouks se smatraju oličenjem čuvene romske živosti još od objavljivanja njihovog debitanskog albuma i prve posete zapadnoj Evropi 1990. godine. Nastupali po pocelom svetu, na mestima koja su potpuno kulturološki različita - Tokyo, Paris, Singapore, New York, Istanbul, London, Los Angeles, a među njihovim brojnim obožavaocima nalaze se imena poput pokojnog Jehudija Menjuhina, Kvarteta Kronos (sa kojima su snimali i svirali), glumca Džonija Depa (pored koga su se pojavili u filmu „Čovek koji je plakao”), modnog dizajnera Jodžija Jamamotoa (koji ih je pozvao da nastupaju kao muzičari-manekeni na njegovim revijama u Parizu i Tokiju), koreografkinje Pine Bauš, Stefana Ajhera i mnogih drugih

Njihova muzika je korišćena u brojnim filmovima, poput „Braće Grim” Terija Gilijama i „Voza života” Radua Mihaileanua. Uprkos tome, čini se da članove benda nije dotakla sva ta pažnja – zadržali su svoj smisao za humor kao i svoj način života (i dalje žive u svom skromnom selu Kležani u Vlaškoj).

Pod imenom Taraf de Haidouks nagradjeni su od strane BBC sa BBC World Music nagradom za najbolji bend u Evropi I Bliskom istoku.

Okupljajući muzičare iz svih generacija ovaj sastav čine Gheorghe “Caliu” Anghel- violina, Robert Gheorghe- violina, Ionica Tanase- cimbalo, Marius „Marin” Manole- harmonika / vokal, Sile Neacsu- bas i Viorica Rudareasa- vokal.

Ulaznice za koncert koji organizuju klub „Gajba” i „Reprodukcija” u saradnji sa Kombank dvoranom biće u prodaji od ponedeljka, 17. Septembra na bileteranici Kombank dvorane i svim prodajnim mestima Eventim-a. Cene su 1.500, 2.000, 2.500 i 3.000 dinara.

Top